Ekbackens fågel


Ekbackens fågeluppfödning består av ca 700 tuppkycklingar av rasen ROSS. Kycklingarna lever hos oss i ca 10 veckor och får under tiden gå fritt innomhus och sprätta på stor ytor med halm. Via ett stort fönster i vår gårdsbutik kan du följa kycklingarna från de att de är ett par timmar gammal fram till slaktklara tuppar. 


Tupp? Det har jag aldrig ätit! 

Den vanligaste kommentaren när en ny kund kommer till vår butik är; - Tupp? De har jag aldrig ätit!

Svaret här är, jo det har du garanterat om du någon gång ätit kyckling. När man köper kyckling i butik så är det ofta blandat både höna och tupp men går under benämning kyckling.


Men varför tuppar? 

Jo, för att vi låter våra kycklingar växa ungefär dubbelt så länge som en ”vanlig” kyckling. Tupparna blir således både större och har bättre styckdetaljer. Men det blir inte bara större, de hinner även bli könsmogna.

För att undvika att hönor blir "påhoppade" av tuppar så har vi helt enkelt valt att få kycklinarna könssorterade. Utan hönor i gruppen så blir det lugnare, tupparna har ju inget att bråka om. 


Uppfödningen

Vi hämtar kycklingar på ett kläckeri i Skåne när de är några timmar gamla. Väl hemma på gården släpps de in i vår BBavdelning där det tillbringar sina första dagar i drygt 30 graders värme. Efter detta får de gå ut i stort luftigt stall där vi strör med halm varannan dag så att de kan sprätta fritt  och har något att sysselsätta sig med. Halmen blir också en mjuk och torr bädd att sova på  när ljuset släcks  kl 22-06.

Vi matar våra kycklinagr med lokalproducerat foder från Vallberga Lantmän. Vi har noga valt ut detta foder som ligger lägre i protein just för att de ska växa långsamt och inte bli för stora för fort.


Från tupp till tallrik

När kycklingarna är drygt 70 dagar gamla så transporterar vi dem till ett småskaligt slakteri i Ängelholm. Färden tar ca 2 timmar och genomförs på natten då de sover och det är mindre trafik på vägarna.

Tidigt på morgonen efter slakten så åker Alexandra ner till slakteriet för att själv stycka och packar lådorna med färsk kyckling till våra kunder. I samband med styckningen så kör vi till Ljunga chark i Örkelljunga där de hjälper oss göra fantastiskt goda korvar, burgare, färs och varmrökta tuppar på urbenade detaljer/ hela tuppar.

Redan samma kväll sker utlämning i Halmstad och Falkenberg, så färskare ut till kund kan de knappast bli.

Vi har även leverans av kyckling till Mölndal och i vår gårdsbutik såklart. 


Välkommen på besök

När du hämtar din kycklinglåda hos oss eller besöker vår gårdsbutik så får du gärna passa på att se hur våra tuppar har det. Detta är något som vi verkligen satsat på och är stolta över då vi är måna om våra kycklingar och gärna visa upp hur de har det hos oss. Via ett stort fönsterparti i gårdsbutiken kan du följa deras uppväxt från liten kyckling till ung tupp. 

 

Varmt välkommen till oss och våra tuppar!

Vi har fått investeringsstöd från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutvecklingför uppförandet av våra djurstallar.